Un viatge inicitic a l'acci artstica

0
13

Els deixebles de Marcel Duchamp, del barceloní establert a Figueres Josep Pérez, es va alçar el passat cap de setmana amb el primer premi al millor documental del Cerdanya Film Festival. El film s'endinsa en les entranyes de les actuaciones que es debido a un festival al término La Muga Caula, que se celebra anualmente del 2005 a les Escaules. Cada mes de septiembre el petit poble alt-empordanès rep la visita de desenes d'artistes Arribats d'arreu del planeta por participar en aquest festival dedicado a la acció artística más transgressora i que s'ha convertit ja en tot un referente. La cita va néixer para conmemorar el 40º aniversario de una fotografía que documenta la visita, en cualquier año de 1965, de Marcel Duchamp al salt de la Caula.

De l'amistat que Josep Pérez manté amb Joan Casellas, director del festival, va sorgir la idea d'apropar als espectadores les sinergies i la passió que es desferma al llarg dels tres dies en els quals es desenvolupa La Muga Caula al municipi. Si se inicia la idea era la realización de un video corporativo, el director y el productor va a ve la posibilidad de fermentar un proyecto más ambiciós, al decidir buscar financiación y ocupar el personal del documental.

«No és un retrat del festival, sinó una exploración de los procesos creativos del mundo de les actuaciones que s'hi duen a terme », explica Josep Pérez, productor, guionista i realitzador d'una desena de curtmetratges i tres llargmetratges, alternant la ficció amb el documental, amb títols com ¿Quién es Otto? (1998) o l'aclamat La Pemba torna a Goli (2017)

L'any passat, aprofitant la celebració del festival i la visita del nigerià Jelili Atiku, un dels intérpretes Más reconeguts del momento, Pérez va decidir infiltrar-se a La Muga Caula. Centrant-se en el curs impartit per Atiku, el film segueix els passos d'una alumna de l'Escala que decideix realitzar un viatge iniciàtic en aquest univers artístic. D'aquesta manera, el documental muestra a l'espectador d'ençà que l'alumna aprèn els primers conceptes fins que aconsegueix crear la seva pròpia actuación, de la mà d'un profesor energético y pasional. Entremig, el documental també dona veu als diversos profesionales que van a participar en la 13a edición del festival. Artistes reconeguts dins d'aquesta disciplina artística -com el polonès Antoni Karkowski o el serbi Nenad Bogdanovic- apareixen debido a un término la seva acció i explicant el significado de cada pas d'una forma pragmática.

«El documental intenta responder a la pregunta de què significa una actuación, per què sovint el llenguatge d'aquestes accions és encriptat i complicat d'entendre per a l'espectador », explica el director del film. No obstant això, es tracta d'un documental «molt cinemàtic». Els intérpretes «Són una mena de Buster Keaton en versió d'art contemporani. Tant es poden penjar d'un campanar com rebolcar-se per terra o ficar-se dins el riu », afegeix Josep Pérez.

Tot i portar el nom de Marcel Duchamp al títol, el film amb prou feines es refereix a la vida i obra de l'artista francès. «Duchamp va ser un pioner en crear actuaciones i els artistes que participen a La Muga Caula en són, d'alguna manera, els seus deixebles », puntualitza el director, qui reconeix que, tot i que no l'atrau gaire la parte competitiva, el premi obtingut al Cerdanya Film Fest és «Un reconeixement que a més pot ser molt útil, atès que the documental tot just has començat a walk».

Després de ser exhibe a la secció oficial del Festival Internacional de Cine de Valparaíso (Xile) o al festival internacional de cine documental Visions du réel de Nyon (Suïssa), un més d'un certament a França i al festival de La Cerdanya, Els deixebles de Marcel Duchamp seguirà circulante por diversos festivales cinematogràfics d'arreu del món. A més, a partir d'aquest dijous, el documental también estará disponible a la plataforma en transmisión Filmin

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.