Wordle verovert de wereld: waarom is dit simpel online taalspel zo populair? | Vrije tijd

Wat begon als een onschuldig cadeautje van de Amerikaanse software-ingenieur Josh Wardle voor zijn partner, mondde uit in een wereldwijd succes. Het online taalspel Wordle houdt dagelijks miljoenen mensen in de ban. Maar hoe simpel het ook lijkt, het is moeilijker dan je denkt.
El ingeniero de software estadounidense Josh Wardle es romántico y delgado. Hij besliste afgelopen jaar om zijn partner eens te verrassen met een cadeau. Geen bosje bloemen de een weekendje weg. Neen, hij maakte een online taalspelletje dat hij Palabra noemde El socio de Zijn fue er al snel aan verknocht, waarop Wardle besliste om het in oktober 2021 dan maar online te zwieren.

Wat hij nooit vermoedde, was dat zijn online game een grote internethit zou worden. En een mum van tijd speelden meer dan twee miljoen mensen het, werd Twitter overspoeld met berichten over Wordle en waagden ook bekende presentatoren, zoals Jimmy Fallon, zich aan het spel in hun talkshows.

(Lees verder onder de video.)

Hoe werkt het taalspelletje?

Het concept van Wordle is heel simpel: per dag moet je één nieuw woord raden dat uit vijf letters bestaat. Alle spelers gaan op zoek naar hetzelfde woord en krijgen daarvoor zes kansen. Tot middernacht heb je de tijd om de oplossing te vinden.

Om je een hand te helpen in het wereldwijde web van vijf letter-woorden, werkt het spel met kleuren. Kleurt een van de vijf vakken groen, dan komt de letter in het woord van de dag voor én staat het al op de juiste plaats. Kleurt een vakje geel, dan staat de letter niet op die plek maar komt het wel voor in het woord. Verschijnt er een grijs vakje, dan heeft die letter niks met het woord te maken. Het lijkt dus pan comido, maar dat es het absoluut niet.

(Lees verder onder de foto.)

Palabra © Wordle

Waarom es het zo populair?

Dat het spel in zo’n korte tijd zo populair is geworden, valt volgens de krant Los New York Times niet makkelijk te verklaren. “Zulke deletreado boomen onverwacht en zonder concrete reden, waarna hun populariteit uitdooft, omdat mensen zich met andere dingen gaan bezighouden.” Al heeft bedenker Josh Wardle wel een antwoord klaar. “Mensen hebben een voorliefde voor transparente dingen die niets van je willen. Het is een simpel, leuk en volledig gratis spel dat je veel voldoening schenkt.”

Voor wie zich liever niet waagt aan de originele Engelstalige versie, is er trouwens ook goed nieuws. Intussen werden er al een hoop varianten ontwikkeld, zoals het Nederlandse madera de Nederlandstalige Belgische versie, Woordol.es. Het spel nog niet uitgebracht in application-vorm, dus je kan het enkel online spelen of via de websites.

Lees ook:

Woke-literatuur wint aan populariteit: “Iederéén moet zich kunnen herkennen in boeken”

Nieuw platform maakt Belgische ouders wegwijs in de gamingwereld van hun kinderen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.